Hej Verden!

Hvad er halloween? | Læs med og bliv klogere på halloween

Hvad er halloween?

Hvad er halloween, hvorfor fejrer vi det? Og hvorfor er der fokus på uhygge og græskarlygter? Her kan du få svar på nogle af de spørgsmål, som du måske har om halloween. Har du børn, der spørger dig om alt muligt op til halloween, så kan du også læse med her og blive lidt klogere, så du har et svar parat.

ingen halloween uden græskar

halloween græskar

 

Hvorfor fejrer vi halloween?

I dag fejrer vi halloween med uhygge, slik, udhulede græskar og måske lidt ballade eller udklædning. Men halloween har også gamle forbindelser til det hinsidige, til drab og til overnaturlige hekse. I gamle dage troede man, at de døde vendte tilbage til livet på jorden til halloween den 31. oktober. Man delte mad ud og satte også noget til de døde, hvis de nu skulle komme forbi.

Samtidig har halloween markeret overgangen mellem sommeren og vintertiden. Halloween kan dermed ses som en fest, hvor man kunne takke for høsten og ruste sig til den hårdere vinterperiode med frost, kulde og knaphed på mad. I den keltiske tro har halloween også fungeret som en markering af det nye års komme.

Halloween bliver fejret den 31. oktober. Dette er dagen inden allehelgensdag. På allehelgensdag den 1. november mindedes man de afdøde slægtninge, venner og bekendte ved at sætte lys og blomster på kirkegården.

På engelsk hedder aftenen før allehelgensdag All Hallows Eve. Det er dette navn, der trukket sammen er blevet til halloween.

Hvor længe har man fejret halloween?

I USA har halloween eksisteret i mindst 150 år i en form, der ligner vores nuværende fejring af aftenen. De oprindelige halloweentraditioner stammer tilbage fra 1800-tallet. Dengang tog irske og britiske immigranter traditionen med til USA, hvorfra den spredtes.

Det er først i de seneste 20 års tid, at halloween for alvor er brudt igennem i Danmark. Om Harry Potter-bøgerne og serier som Twilight har hjulpet populariteten på vej, kan vi kun gætte os frem til. Måske var inspirationen fra USA kommet alligevel – ligesom vi mere og mere begynder at fejre Valentines Day. Dog har vi endnu ikke taget Thanksgiving til os. Men halloween har fået lov til at blomstre op i Danmark og i resten af Europa.

Vi kan nok ikke underkende, at det kommercielle marked udmærket ved, at der er gode penge i at udbrede traditioner som halloween. Pludselig køber vi græskar og tager i Tivoli med ungerne i efterårsferien. I USA kommer halloween faktisk på andenpladsen over højtider, hvor man bruger flest penge – kun overgået af julen naturligvis.

Hvorfor er der udklædning til halloween?

Så vidt vi ved, startede udklædningen med, at man hyldede de døde. Måske ville man også gerne sikre sig, at de afdøde ikke syntes, at det var alt for hyggeligt at blive oppe på jorden. De blev mindet med glæde, men bagefter skulle de så også trække sig tilbage til underverdenen igen.

Halloween har gennem tiderne altid haft et præg af karneval og udklædning. Og kostumerne skal gerne relatere til noget med død og det overnaturlige. Inspirationen kan være hekse, onde troldmænd, genfærd, zombier, mordofre, varulve og vampyrer, hvis du skal ud og finde et halloweenkostume.

Slik eller ballade?

halloween heks

Det at hygge med en masse slik og lade ungerne ”rasle” efter slik hos naboerne er ikke helt efter den gamle bog. I gamle dage var det i stedet nødder eller frugt, som børnene fik udleveret. I Irland er børnene stadig nogle sunde unger, der får frugt for ikke at lave ballade.

Til halloween er det ok at dyrke vildskaben. Der går historier om, at man har hejst ting og sager op i flagstangen eller byttet rundt på alle naboernes dørmåtter for at lave lidt sjov i gaden til halloween. Næste morgen kunne man altid skyde skylden på ånderne og forsøge at se helt uskyldig ud.

Du kan finde endnu mere information om baggrunden for halloween på Wikipedia her

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hej Verden!