Hvad er halloween? | Læs med og bliv klogere på halloween

Halloween i Danmark

Halloween i Danmark

Halloween er en gammel irsk tradition, der har spredt sig til USA, og i dag fejrer vi også gerne halloween i Danmark. Men vidste du, at vi faktisk har vores egen version af halloween i Danmark? Den hedder Allehelgens aften og den falder altid den 31. oktober. Allehelgensaften ligger aftenen inden allehelgensdag, der så altså er den 1. november hvert år. På allehelgensdag fejrer man helgener.

Har du hørt om allehelgenssøndag? Det er nemt at komme til at forveksle alle de forskellige dage, der hedder næsten det samme. Allehelgenssøndag er den første søndag efter allehelgensdag. Denne dag er ikke helt som en halloween i Danmark. Derimod er det typisk for dagen at tænde lys og mindes de døde. Hvis du går i kirke på allehelgenssøndag kan du opleve, at præsten opremser, de af ”sognebørnene” der er døde i løbet af året.

 

halloween-heks

Allehelgensaften er lidt ligesom den nuværende halloween i Danmark. Man troede, at hekse og genfærd og andre onde ånder var løs på allehelgensaften. Det var de, for at håne og spotte de helgener, som man fejrede på allehelgensdag.

Halloween i Danmark blev fejret som allehelgensaften frem til 1770, hvor en reform med navnet helligdagsreformen afskaffede fejringen. Troen, på at de onde ånder var løs den 31. oktober, blev med tiden glemt. I dag fejrer vi halloween i Danmark, fordi vi er inspireret af den amerikanske fejring af aftenen. Vi blev for alvor opmærksomme på halloween i Danmark fra omkring år 2000, hvor gyserfilm og udklædning begyndte at blive populære indslag i dagene omkring den 31. oktober.

Immigranter fra Irland og Skotland fejrede også allehelgensaften. De kalder aftenen for Samhain. Immigranterne tog traditionerne med sig, da de drog til Nordamerika. Aftenen blev kaldt halloween som en forkortelse af ”All Hallows Eve”.

I dag fejrer man blandt andet Halloween i Danmark, store dele af Europa og i Nordamerika. Mange finder uhyggelige kostumer og klæder sig ud. Andre laver skræmmende ansigter i græskar og sætter lys i. Klassiske farver for halloween i Danmark og USA er sort og orange. Tivoli startede med at fejre halloween i Danmark i efterårsferien i 2008, og siden er flere sommerland og forlystelsesparker fulgt efter.

Udklædningen og de uhyggelige lamper er nok et levn fra dengang, hvor vi troede, at hekse og spøgelser var på færde og skulle skræmmes væk igen. I dag morer vi os med det, og i sær børnene synes at det er sjovt og lidt farligt at klæde sig ud. Så går de rundt til naboerne og truer med ballade, hvis de ikke får slik.

Inspiration til din halloweenfest

En god halloweenfest skal gerne have både noget mad, der passer ind i temaet med uhygge eller ”klamhed” og gæster, der kommer i halloween kostumer. Kostumerne kan du eksempelvis finde på hjemmesider som Dramashop.dk. Udvalget er rigtig stort og priserne er meget rimelige, så alle kan finde noget dér sidst på måneden i oktober.

Skal du selv holde fest, så tænk gerne på oppyntning med teaterblod eller sort og orange tema. Eller sæt musik på som Michael Jacksons ”Thriller” eller måske et soundtrack fra en zombiefilm. Du kan også sætte zombiefilmen eller gyseren på tv’et og invitere til videoaften og snacks. En nem halloweensnack er at bage småkager formet som heksefingre. Google er din ven, når du skal finde inspiration.

Køb halloweenkostumer til børn og voksne

Hvis du skal til halloweenfest eller bare vil markere tiden sammen med børnene, så skal der næsten nogle kostumer til. Måske har du allerede noget liggende, der kan bruges? Du kan fx købe teaterblod eller falske sår på Dramashop.dk og i en fart ligne én, der har været i en trafikulykke. Dramashop.dk har også kostumer, der passer perfekt til fejring af halloween i Danmark.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad er halloween? | Læs med og bliv klogere på halloween